فاطمه شعبانی : به آنها لقب «فرشتگان سفید پوش» را داده اند در زمانی که از درد به خودت میپیچی و طاقتت طاق شده است گرمی صدایشان آرامت میکند و دارویی که به تو میخورانند دردت را التیام میبخشد. بد اخلاقیهای بیماران را به جان میخرند و بی خوابیها و خستگیها را تحمل میکنند. پرستاری یکی از مشاغل سخت دنیاست که در تمام طول ساعات کار با درد و بیماری مواجه است و برای بیماران و همراهانشان فرقی نمیکند که چند ساعت نخوابیده و استراحت نکرده است او باید در مواجه با بیمار روی خوش داشته باشد. پنجم جمادی الاول روز ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار بهانهای بود تا با «محمد شریفی مقدم» دبیر کل خانه پرستار ایران گفتگویی داشته باشیم و در دلهای این قشر زحمت کش را بشنویم:
دبیر کل خانه پرستار ایران مهمترین مطالبه جامعه پرستاری کشور را اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اعلام و تصریح میکند: «مطالبات جامعه پرستاری زیاد است، اما اگر بخواهیم مهمترین را عنوان کنیم در حال حاضر مهمترین مطالبه جامعه پرستاری کشور اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است. به زبان ساده در بیمارستانها تمام گروههای بهداشت درمان خدماتشان دارای تعرفه است از دربیمارستان که وارد میشویم همکاران پزشک ما گروههای پزشکی نزدیک به ۶ هزار تعرفه دارند موقعی که خدمت تعرفه داشته باشد مشخص است هرکسی چه خدماتی و با چه هزینهای انجام میدهد. در سال ۱۳۸۶ مجلس قانونی با عنوان تعرفه گذاری خدمات پرستاری تصویب کرد که هنوز اجرایی نشده است علت این که وزارت بهداشت زیر بارش نمیرود این است که وزارت بهداشت دست گروه پزشکی است و گروه پزشکی بقیه گروهها را در نظر نمیگیرند؛ متاسفانه سیستم بهداشت و درمان به گونهای است که اولویت اولش کسب درآمد و پول شده است! این تعرفه گذاری اگر اجرایی شود ممکن است روی گروه پزشکی تاثیر بگذارد و برای همین زیر بار قانون تعرفه نمیروند. از لحاظ مدیریتی و اختیارات هم در وزارت بهداشت و درمان، هم بیمارستان و دانشگاه معمولا پزشکان همه کاره اند، تصمیم گیر، تصمیم ساز، سیاست گذار و ناظر هستند. طبیعتا قوانین را به سمتی میبرند که خودشان ذی نفع باشند، به همین دلیل علی رغم اینکه تعرفه گذاری مصوبه مجلس است و کارهای کارشناسی اش انجام شده و در وزارت بهداشت، وزارت رفاه، بیمهها و حتی به کمیسیون اجتماعی مجلس رفته و دستور روسای جمهور و معاونین اول رییس جمهور پای آن است، اما این قانون از سال ۱۳۸۶ همینجور مسکوت مانده است. ایرادی که به این مصوبه گرفتند گفتند:، چون از طرف مجلس است مجلس نمیتواند قانونی تصویب کند که بار مالی داشته باشد به همین دلیل در برنامه ششم توسعه که در سال ۱۳۹۵ به تصویب رسیددولت را ملزم کرده که قانون تعرفه گذاری را اجرایی کند.
علی رغم پیگیریهای مکرر جامعه پرستاری کشور و مسئولین، وزارت بهداشت همواره مخالف بوده و دلیل اصلی مخالفت بحث تعارض منافع است. کسانی که در مجموعه مدیریت وزارت بهداشت قرار دارند نمیگذارند این تعرفه اجرایی شود. جالب است بدانید که خدماتی که پرستارها در مراکز درمان انجام میدهند تعرفه اش را پزشکها میگیرند! مثلا پرستار دیالیز را انجام میدهد و تعرفه اش با کادر پزشکی است و به حساب کادر پزشکی میرود! درکل اگر بخواهم جمع بندی بکنم چیزی که جامعه پرستاری انتظار دارد و مطالبات جامعه پرستاری را در یک جمله خلاصه کنیم: جامعه پرستاری خواستار اجرای عدالت است؛ عدالت همه جانبه عدالت تنها در پرداخت نیست. در یک بیمارستان متوسط کارانه پرستارها ۳۰۰-۴۰۰ هزار تومان در ماه است و پزشکان نزدیک به ۵۰-۶۰ میلیون تومان کارانه میگیرند به جز حقوقهایی که دارند اگر بخواهیم خلاصه کنیم خواستار عدالت در نظام سلامت است.»
«محمد شریفی مقدم» اظهار میدارد: «فقط بحث تعرفه گذاری نیست بلکه بقیه موارد هم هست ما به شدت دچار کمبود پرستار هستیم و در حقیقت تعداد جمعیت پرستار ما در حد استاندارد نیست و از این ناحیه مردم آسیب میبینند و نمیتوانند خدمات مناسب پرستاری را دریافت کنند. کمبود کادر پرستاری مطالبه مردمی است.»
وی با بیان این نکته که اغلب مراکز درمانی با کمبود نیروی شدید پرستاری مواجه هستند، اما کاری برای جذب نیروهای شرکتی و طرحی میشود خاطرنشان میکند: «ما نزدیک به ۳۰ هزار نفر پرستار بیکار داریم از طرف دیگر هم بیمارستانها و مراکز درمانی دچار کمبود شدید نیروی پرستاری هستند، اما وزارت بهداشت میگوید: توان جذب نیرو را ندارد؟! اما یک حساب سرانگشتی میکنیم مثلا اگر وزارت بهداشت بخواهد ۱۰ هزار نیروکه قرار بود این اتفاق بیفتدرا جذب کند، هر نیرو درماه ۲ و نیم تا ۳ میلیون تومان حقوق نهایت با هزینه جانبی ۵ میلیون تومان بگیرد، در سال ۶۰۰ میلیارد تومان میشود، که در مجموعه کلان هزینههای وزارت بهداشت ودرمان هزینه و پولی به حساب نمیآید و نمیتواند زیاد تاثیر بگذارد، اما در ارائه خدمت به مردم میتواند بسیار تاثیر گذار باشد، اما میگویند بودجه وجود ندارد؟! خب یک موقع است که میگویند بودجه وجود ندارد قابل قبول است، اما بودجه وزارت بهداشت که ۸۰۵ هزار میلیارد است اگر ۱۰-۱۵ هزار نفر استخدام کنند بار مالی زیادی بردوش وزارت بهداشت نخواهد گذاشت، اما میتواند تحول بسیار بزرگی در ارائه خدمات بهداشت و درمان ایجاد کند.»
شریفی مقدم در پاسخ این سوال که با این حساب فارغ التحصیلهای رشته پرستاری نباید امید به استخدام داشته باشند میگوید: «طبیعتا هرگروهی که وارد دانشگاه میشود امید به اشتغال دارد پرستارها هم به این امید میآیند ما جذب داریم، اما کم است، اما نسبت به تعداد فارغ التحصیل کم است هر ساله قول میدهند وزیر بهداشت گفته آخر سال ۵ هزار پرستار را تا آخر سال استخدام میکنیم امیدواریم این اتفاق بیفتد.»